Міні-футбол

Омар Мармуш: новий Салах, якого хочуть бачити в АПЛ

Getty Images/Global Images Ukraine. Омар Мармуш

У футболі регулярно з'являються нові імена, які привертають увагу. Один із таких гравців – форвард «Айнтрахту» Омар Мармуш. Нападник збірної Єгипту вже деякий час є одним із найцікавіших футболістів Бундесліги, а виступи у 2024 році вивели його на зовсім інший рівень.

Інтерес до Мармуша вже приписують топ-клубам англійської Прем'єр-ліги. Першим зацікавився «Манчестер Юнайтед». Потім підключився «Ліверпуль», який розглядає Омара або як партнера для його співвітчизника Мохамеда Салаха, або як заміну єгиптянину, оскільки він може зіграти і на позиції вінгера. «Арсенал» теж стежить за гравцем. За чутками, «Айнтрахт» оцінює Мармуша у 30 млн євро. Це хороша ціна за гравця, чиї найкращі роки ще попереду.

Мармуш народився 7 лютого 1999 року в Каїрі, де приєднався до місцевої команди «Ваді Дегла» в юному віці. Омар настільки швидко прогресував, що більшу частину своєї юнацької кар'єри грав у старших вікових групах. У 18 років юний форвард дебютував за першу команду «Ваді Дегла» у матчі єгипетської Прем'єр-ліги проти «Аль-Іттіхад Олександрія» у липні 2016 року. Він вийшов на поле з лави запасних та оформив асист у переможному матчі.

Мармуш грав і дорослішав під керівництвом єгипетської легенди Мідо, який одразу звернув увагу на юнака й надав йому більше можливостей у першій команді. Згодом з ним почали зв'язуватися європейські клуби. Омар отримав пропозиції від дортмундської «Боруссії» та «Малаги», але вирішив приєднатися до «Вольфсбурга» у 2017-му році. Єгиптянин провів 3 роки в резервній команді «вовків», відточуючи свою майстерність. 2021-го року його відправили в оренду на половину сезону до «Санкт-Паулі» у другий дивізіон, де він забив 7 голів у 21 матчі і дав зрозуміти своєму клубу, що готовий зробити наступний крок.

Getty Images/Global Images Ukraine. Омар Мармуш в складі Штуттгарта

Проте «Вольфсбург» не поспішав повертати Мармуша до свого складу. «Вовки» знову відправили гравця в оренду – цього разу в «Штутгарт» на сезон 2021/22. Умови були не найкращими для прогресу молодого футболіста, оскільки «шваби» провели кампанію у боротьбі за виживання. Незважаючи на страждання «Штутгарта», проблеми з травмами та час, проведений на Кубку африканських націй, Омар привернув увагу своєю грою. Динамічність і швидкість у прийнятты рішень зробили його хорошим гравцем для Бундесліги. «Вольфсбург» нарешті повернув єгиптянина до свого складу, але в сезоні 2022/23 він забив лише 5 м'ячів у чемпіонаті Німеччини, що не сподобалося «вовкам».

Після того ж сезону «Вольфсбург» відпустив Мармуша на правах вільного агента. Незабаром Омар отримав пропозицію від «Айнтрахту», яка, можна сказати, змінила його кар'єру. Після переходу до «орлів» форвард провів найкращий у кар'єрі сезон (2023/24), записавши на свій рахунок 16 голів та 6 результативних передач у всіх турнірах. Минулого літа топ-клуби знову повернулися до єгиптянина, але він вирішив залишитися в «Айнтрахті», що стало великим успіхом для «орлів». У нинішній кампанії 25-річний нападник уже записав на свій рахунок 10 голів та 7 результативних передач у всіх турнірах, і змагається з Гаррі Кейном у гонці найкращих бомбардирів Бундесліги.

Мармуша порівнюють із Салахом – і справа не лише в національності. Між ними справді є схожості. Омар, як і його співвітчизник, має хорошу швидкість, може легко обіграти суперника і пробити по воротах. Коли він на ходу, його важко зупинити. Але на відміну від Салаха, Мармуш може зіграти як на вістрі атаки, так і на позиції вінгера, тоді як Мохамед вважає за краще діяти лише на фланзі. Крім того, Омар менш егоїстичний при дії з м'ячем. Вінгер «Ліверпуля» любить сам завершувати атаки, навіть якщо є можливість віддати м'яч партнеру, який перебуває у кращому становищі. Форвард «Айнтрахта» у цьому плані є більш командним гравцем.

Також слід зазначити, що Мармуш діє інтенсивно та агресивно у пресингу. Він не боїться робити цю «брудну роботу», якої нападники зазвичай уникають. Топ-клубам потрібні такі гравці. При цьому рішення Омара залишитись у міцному клубі середньої ланки виглядає правильним рішенням. Можливо, потрібно побачити тривалішу роботу єгиптянина в «Айнтрахті», перш ніж стверджувати, що він може стати центральною фігурою у топ-клубі. Його талант та здібності очевидні, але не завадило б провести ще один хороший сезон і краще підготуватися до переходу на наступний рівень.

Getty Images/Global Images Ukraine

Як це зазвичай буває з нападниками з німецького чемпіонату, є питання про те, як Мармуш адаптується в лізі, де захист не гратиме так високо і так відкрито. Також викликає питання слабка гра Омара на другому поверсі. У єгиптянина хороший зріст (183 см), але він не використовує його так само ефективно, як швидкість. Він рідко забиває головою і в середньому проводить менш ніж одну успішну повітряну дуель за матч, що є досить дивним показником для центрфорварда, а зараз він грає в основному на цій позиції. Мармушу потрібно буде уважно обирати собі нову команду, оскільки він підійде не кожному тренеру.

Незважаючи на наявність слабких сторін, Омар є важливим гравцем для «Айнтрахту» та одним із найкращих у Бундеслізі. Цілком ймовірно, що якщо Мармуш продовжить грати так само, «орли» спробують продовжити з ним контракт і підняти його трансферну вартість. «Я маю чесно сказати, що жоден гравець «Айнтрахту» не є недоторканним, але ми хочемо зберегти команду. Ми не хочемо втрачати багато важливих футболістів. Я відповідаю на запитання про Мармуша після кожного матчу. Але це добре. Омар дає нашій грі неймовірно багато», – сказав генеральний директор «орлів» Маркус Креше.

Судячи з усього, у Мармуша є 3 варіанти в АПЛ. У «МЮ» Омар міг би приєднатися до швидких гравців з атакуючої групи, які добре діють у контратаках. Такий стиль гри йому підійшов би. Проте «Ліверпуль» та «Арсенал» – більш стабільні клуби. З ними буде більше шансів на трофеї. Як би там не було, Мармуш у будь-якому разі буде цікавим гравцем, за яким варто спостерігати. Ще один сильний сезон значно підвищить ймовірність переходу Омара в одну з найкращих ліг Європи.

Cергій ЗАВАЛКО, за матеріалам Goal

За матеріалами

Похожие статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»