Міні-футбол

П’ять найдивніших підписань Динамо останніх двох років

ФК Динамо. Джастін Лонвейк

Напередодні чергової «серії» українського «класичного протистояння» між «Динамо» та «Шахтарем» пропонуємо пройтися по найбільш неоднозначних трансферних рішеннях обох клубів за останні два роки. Такий відрізок узятий невипадково і пов'язаний, звісно, ​​з наслідками повномасштабного вторгнення, коли більшість українських клубів серйозно обмежені у кадрових рішеннях та можливостях.

Враховуючи той факт, що господарем у найближчому матчі виступить «Динамо», то й почнемо ми з київського клубу, проте дуже скоро на нашому сайті ви побачите аналогічний матеріал і стосовно «Шахтаря», тому не поспішайте у коментарях писати про якусь змову чи ще щось у цьому роді. Інформаційна об'єктивність тут буде витримана в повній мірі, та й трансферні помилки (якщо вони є) визнавати все одно потрібно, так само, як і говорити про них на весь голос.

Що ж, давайте аналізувати…

Кахім Перріс

Дата трансферу: 2 вересня 2022 року
Маршрут трансферу: «Копер» (Словенія) → «Динамо»
Сума трансферу: 1 мільйон євро

ФК Динамо. Кахім Перріс

Загалом логіка підписання Кахіма Перріса проглядається досить чітко: у київському клубі підшукували потенційного наступника для Віктора Циганкова, який влітку 2022 року ще залишався у «Динамо», проте всіляко давав зрозуміти керівництву «біло-синіх», що продовжувати свій контракт не буде. Вже у січні 2023-го Циганков за 5 мільйонів євро пішов до «Жирони», а тому прагнення «Динамо» заздалегідь підписати йому заміну виглядає більш ніж правильним та логічним рішенням. Якби не деякі деталі…

Перше – окрім Циганкова на момент переговорів про прихід у команду Перріса в розташуванні «Динамо» вже були два номінальні праві вінгери. Це Денис Антюх та Беніто. Обидва, відверто кажучи, так і не отримали суттєвих можливостей проявити себе в «Динамо», а за ті нечисленні періоди, коли все ж таки з'являлися на полі, вразити не зуміли. Очевидно, з цієї причини за день до трансферу Перріса кияни продали у «Зорю» Антюха, а ось Беніто залишили в ролі такого собі «резервного варіанту», хоча особливих надій на африканця Мірча Луческу не покладав.

Друге – практично одразу після приходу Перріса в «Динамо» стало зрозуміло, що грати, як то кажуть, «тут і зараз» ямайський легіонер не буде. Через те, що в команді ще був Циганков, й прибирати Віктора заради можливості потенційно награти його наступника бачилося для Луческу значним ризиком у плані результату, до того ж у Києві, вочевидь, до останнього сподівалися вмовити свого лідера залишитися. З цієї причини, щоб більш-менш регулярно грати Перрісу визначили його нову позицію – лівого вінгера, і тут новачок збунтувався. У ЗМІ писали, що Кахім чітко окреслив клубу, що не бачить себе на лівому фланзі та вважає, що здатний приносити користь команді лише на рідній позиції. Через це нібито у гравця навіть був чи то конфлікт, чи то просто робочі шорсткості із Мірчею Луческу.

Зрештою, у сезоні-2022/23 Перріс провів 13 матчів в УПЛ, у яких зумів відзначитися 3 результативними передачами. Сумарно ямайський легіонер відіграв у цих поєдинках лише 380 хвилин… Для порівняння: в активі Беніто виявилося 11 матчів, у яких він забив 1 м'яч та віддав 2 результативні передачі, й сумарно провів на полі 695 хвилин.

Рівень «довіри» до Перріса тренерського штабу Мірчі Луческу, а потім Олександра Шовковського був таким, що легіонера восени минулого року відпустили у оренду в «Сабах», а влітку 2024-го азербайджанці погодили повноцінний викуп ямайця за 600 тисяч євро. Тільки на сумах трансферів «Динамо» втратило 400 тисяч євро, але з іншого боку плюс у тому, що Перріс, котрий був відверто «п'ятим колесом у возі», залишив клуб остаточно і не займатиме зайве місце в зарплатній відомості та не буде без діла просиджувати штани на лавці чи у резерві.

Джастін Лонвейк

Дата трансферу: 22 вересня 2022 року
Маршрут трансферу: «Віборг» (Данія) → «Динамо»
Сума трансферу: 1,5 мільйони євро

ua-football.com. Джастін Лонвейк

Для пояснення підписання наприкінці вересня 2022 року Джастіна Лонвейка, за якого «Динамо» заплатило 1,5 мільйони євро «Віборгу», також можна знайти цілком розумні аргументи. Насамперед, це травма хрестоподібних зв'язок коліна, яку тоді отримав один з лідерів київського колективу Микола Шапаренко. Формально у центрі поля в Мірчі Луческу залишалися футболісти (Володимир Шепелєв, Олександр Андрієвський, Віталій Буяльський, Олександр Яцик, Денис Гармаш, Антон Царенко), які могли б замінити Шапаренка, однак чомусь у Києві вирішили чи то перестрахуватися, чи то задовольнити бажання головного тренера мати під рукою більше іноземців.

З цієї причини трансфер Лонвейка у «Динамо» із самого початку мав вигляд аврального. Футболіста підписували вже по ходу сезону, без можливості пройти повноцінний тренувальний збір, влитися в колектив і спокійно зрозуміти вимоги тренерського штабу. При цьому, Джастін загалом показав, що є цілком якісним виконавцем та зіграв 18 матчів (928 хвилин, 1 гол, 1 асист) в УПЛ-2022/23.

Однак ментально Лонвейк, як виявилося, був абсолютно не готовий до того, аби грати за умов воєнного часу. Тому вже на початку 2023-го з'явилися чутки про бажання Джастіна покинути Україну, а влітку того ж року хавбек просто дав зрозуміти клубу, що не повернеться й не гратиме далі за «біло-синіх». В результаті сторонам, щоб врегулювати це питання максимально спокійно та у цивілізованій площині, довелося сідати за стіл переговорів, а «Динамо» – відпускати Лонвейка в оренду до «Андерлехту». Втім, у Бельгії півзахисник провалився, через що вже через кілька місяців знову змінив «пункт базування» й опинився у «Фортуні» з Сіттарда, де проявив себе достатньо непогано (15 матчів, 3 голи, 3 асисти в Ередивізі та запрошення до збірної Сурінаму).

Влітку 2024-го Лонвейк повернувся до Києва та заявив про готовність розпочати у «Динамо» все «із чистого аркушу», але… Досить оперативно в тренерському штабі Олександра Шовковського вирішили, що розраховувати та покладатися на такого легіонера хоча б у середньостроковій перспективі навряд чи вартує. Тому 31 серпня Лонвейк на правах оренди відбув у «Віборг», де поки що абсолютно не вражає і все виглядає таким чином, що данці навряд чи забажають використовувати опцію викупу, яка в них є…

Решат Рамадані

Дата трансферу: 1 березня 2023 року
Маршрут трансферу: «Шкендія» (Північна Македонія) → «Динамо»
Сума трансферу: 250 тисяч євро

ФК Динамо. Решат Рамадані

Хтось скаже – та що там тих 250 тисяч євро, проте подібні міркування шкідливі, перш за все, з точки зору ефективності роботи селекційної служби, адже підписувати футболістів, які не потрібні для першої команди – це явно не обов'язок скаутів. Поява Решата Рамадані в Києві із самого початку багатьма сприймалася із часткою скепсису, й подальше перебування балканця в Україні лише підтвердило ці побоювання.

Рамадані зіграв тільки 20 хвилин в рамках трьох матчів в УПЛ, після чого спочатку Луческу, а потім і Шовковський усвідомили остаточно, що робити ставку на цього виконавця поки що, м'яко кажучи, занадто рано. Крім того, Решат, як і Лонвейк, у якийсь момент ясно дав зрозуміти, що грати в умовах воєнного стану для нього є неприйнятним.

Тому з лютого цього року Рамадані на умовах оренди виступає за рідну для нього «Шкендію». Відомо, що договір між клубами розрахований до кінця поточного сезону, а що буде далі… Поки невідомо, але загалом Рамадані у «Шкендії» грає стабільно та регулярно, а тому шанс для «Динамо» в перспективі продати опорного хавбека зберігається. У будь-якому разі, навряд чи Рамадані – це та людина, яка зможе залишити значний слід в історії «біло-синіх». Швидше за все, через десять років нове покоління фанатів «Динамо», почувши ім'я цього футболіста, неабияк здивується, дізнавшись, що його колись пов'язував контракт із киянами.

Валентин Рубчинський

Дата трансферу: 3 липня 2024 року
Маршрут трансферу: «Дніпро-1» → «Динамо»
Сума трансферу: 1 мільйон євро

ФК Динамо. Валентин Рубчинський

22-річний Валентин Рубчинський ще в академії «Дніпра», вихованцем якої він є, вирізнявся на фоні більшості однолітків. Тому не дивно, що згодом хавбек зумів заграти у «Дніпрі-1», склад якого на той момент зовсім не ряснів легіонерами топового рівня, через що виграти конкуренцію молодому футболісту було значно простіше.

Влітку цього року стало зрозуміло, що дні Рубчинського у «Дніпрі-1» полічені, проте виникало головне питання: куди рухатися далі? Валентина пов'язували із переходом в обидва українські гранди, а також йшлося про можливість перейти в команди з нижчим рівнем амбіцій, щоб там закріпитися у статусі зірки № 1, а вже потім йти або в «Динамо»/«Шахтар», або в гарний європейський клуб. Але Рубчинський вирішив уже зараз переїхати до табору «біло-синіх», причому за нього було заплачено 1 мільйон євро – дуже пристойні гроші за нинішніх часів для УПЛ.

Однак поки що перспективи Рубчинського у «Динамо» бачаться туманними, а сам цей трансфер виглядає дивним і, скоріше, з категорії таких, що його потрібно було здійснити, перш за все, аби не дати підписати футболіста головному конкуренту. Судіть самі: у нинішньому «Динамо» щонайменше чотири номінальні центральні півзахисники (Шапаренко, Піхальонок, Шепелєв та Андрієвський), в яких Рубчинському потрібно виграти конкуренцію, аби грати не лише стабільно, а й достатньо, бо поки Валентин задовольняється виключно роллю «гравця обойми», але аж ніяк не футболіста основи, як було у «Дніпрі-1».

Безумовно, перспективи низки гравців нинішньої першої команди «Динамо» (передусім, Шепелєва та Андрієвського) виглядають ще більш туманними, аніж в Рубчинського, але це зовсім не гарантує, що Валентин виграє в них конкуренцію, а навіть якщо це станеться, то перевершити Шапаренка та Піхальонка у хавбека навряд чи вдасться й доведеться чекати відходу когось із них, що загрожує психологічними проблемами тощо.

Іншими словами: «Динамо» взяло футболіста, здатного грати у першій команді, як мінімум у матчах УПЛ, та із величезним потенціалом, проте майже не має для нього місця у складі. А щоб втілювати цей потенціал гравцеві необхідно грати якомога частіше. В оренду, незважаючи на чутки, Рубчинського влітку так і не відпустили, тому подивимося, що як і в цьому аспекті буде проглядатися далі. Зрештою, в УПЛ вже були подібні кейси, коли топовий молодий талант переходив у стан гранда ліги, де не мав виразних перспектив в основному складі, а потім просто губився… Згадати хоча б того ж Костянтина Кравченка, який, до речі, також їхав із Дніпра, що правда, не в «Динамо», а у «Шахтар»…

Браян Себальос

Дата трансферу: 1 липня 2024 року
Маршрут трансферу: «Форталеза» (Бразилія) → «Динамо»
Сума трансферу: — (оренда із правом викупу)

ФК Динамо. Браян Себальос

Перехід 23-річного колумбійського центрбека Браяна Себальоса з «Форталези» став, мабуть, однією з головних найдивніших історій минулого трансферного вікна в українській Прем'єр-лізі. Історія цієї угоди була ледь не детективною: то у ЗМІ повідомили, що перехід майже готовий, потім з'явилася інформація, що після масштабної ракетної атаки на Київ легіонер раптово відмовився від підписання контракту, а ще згодом джерела поінформували вболівальників про те, що головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський засумнівався у доцільності здійснення угоди, оскільки реальний зріст Себальоса виявився буквально на кілька сантиметрів нижчим, аніж той, який фахівцю повідомили скаути.

Загалом, буквально до останнього моменту трансфер Себальоса у «Динамо» перебував під загрозою зриву, але він все ж таки відбувся. Причому потрібно віддати належне киянам, український клуб виторгував дуже вигідні для себе умови – оренда на півроку з опцією викупу. Щодо останньої, щоправда, є нюанси, оскільки деякі джерела стверджують, що активувати її «Динамо» зможе лише у випадку, якщо Браян зіграє певну (яку точно, на жаль, не повідомляється) кількість матчів за київську команду, а інакше… Інакше доведеться домовлятися із «Форталезою» щодо потенційного викупу колумбійця де-факто на «загальних підставах».

Поки Себальос, якого можна сміливо називати селекційною знахідкою Євгена Хачеріді, зіграв за «Динамо» лишень 178 хвилин у рамках чотирьох офіційних матчів та навіть встиг відзначитись одним забитим м'ячем. Місяць тому, у матчі основного етапу Ліги Європи проти «Лаціо» (0:3), Браян ще у першому таймі отримав травму стегна, після якої на полі більше так і не з'являвся. Лікарі стверджували, що Себальос знову зможе грати вже після жовтневої паузи на матчі національних збірних, але із «Оболонню» колумбієць не опинився навіть у заявці.

Остання обставина, разом з історією самого переїзду Себальоса до Києва та сумнівами тренерського штабу «Динамо» в його антропометрії, ставлять під серйозне питання подальші перспективи легіонера у столичному клубі. До кінця терміну оренди Браяна «біло-синім» належить провести ще тільки 12 офіційних матчів (вже 17 були зіграні з моменту переїзду колумбійця та станом на поточний момент), і не факт, що Шовковський забажає ризикувати, випускаючи не зіграного як слід із партнерами Себальоса у ситуації, коли у «Динамо» все йде за сприятливим сценарієм. І все б у принципі нічого, враховуючи, що мова лише про оренду, яка ні до чого киян не зобов'язує, та ось тільки з голови ніяк не йдуть гучні епітети та характеристики, якими Себальоса так щедро нагородив Хачеріді – мовляв, знайшов для клубу ледве не нового Олександра Головка чи хоча б Александара Драговича…

Знахідка Хачеріді – Браян Себальос. Компліментів багато, але є сумніви

За матеріалами

Похожие статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»