Міні-футбол

Поки немає Адесаньї. Коста – Віттакер може стати головним боєм UFC 298

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Віттакер і Пауло Коста

17 лютого у Каліфорнії, США, відбудеться турнір UFC 298, де головним протистоянням стане бій Іллі Топурії та Алекса Волкановськи. А в андеркарді турніру зустрінуться колишні опоненти Ісраеля Адесаньї – Роберт Віттакер (24-7) та Пауло Коста (14-2).

Потенційно це – головний бій турніру. Лише питання часу, коли ці хлопці почнуть переходити від роботи на дистанції у розміни та побиття одне одного.

Обидва переживають не найкращий період. Перемога може привести до статусу претендента

Роберту Віттакеру 33 роки. Пауло Кості – 32. А таке відчуття, неначе вони з фанатами ММА та конкретно UFC усе життя. У них купа яскравих та важливих поєдинків, але на шляху до абсолютної величі постійно стояла одна людина – Ісраель Адесанья.

Віттакер бився з ним двічі. І обидва рази фанати були близькі, щоб визнати його перемогу. Ну добре, перший раз менше. Другий – ледь не абсолютна більшість сказала, що Роберт переміг.

Твердження, звісно, спірне. Просто фанатів дістав Адесанья, який перетворився з технічного та яскравого бійця на холодного, спокійного та такого, що має в голові розрахунок.

Топурія рано отримав бій проти Волкановськи. Але Ілля може перемогти

Коста з Ісраелем бився раз, і це чи не найбільш яскравий поєдинок в кар’єрі Адесаньї. Протистояння мускулів проти техніки та яскравих навичок. Новозеландець зруйнував бразильця. Відбив тому ногу, зарядив в голову та нокаутував. Пауло відновлювався після цього майже рік, щоб потім зійтись із колегою по нещастю зустрічей із Адесаньєю Марвіном Ветторі та знову програти.

Час минув, Адесанья провів поєдинки, в яких програв. Потім взагалі програв пояс – Шону Стрікленду — та пішов відпочивати. Чи повернеться Ісраель тепер, не зовсім зрозуміло. А от Ветторі та Коста мають намір і реанімуватись, і, можливо, дістатись до чемпіонського титулу, поки новозеландець вирішує екзистенційні кризи, а чемпіонствує фізично потужний, але не непереможний Дрікус Дю Плессі.

Бразилець не бився вже рік. Пауло Коста востаннє виходив у клітку влітку 2022 року. Тоді він побив Люка Рокхолда рішенням суддів у трираундовому протистоянні. Після того мав зустрітись із Хамзатом Чімаєвим. Домовленість була досягнута, бійці вже були близькі до протистояння, аж раптом Коста оголосив про травму. Ну і добре – таких персонажів, як Чімаєв, варто залишити взагалі без поєдинків.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Віттакер і Пауло Коста

Віттакер востаннє виходив у клітку у влітку 2023 року. Він якраз зустрівся із чинним чемпіоном – Дрікусом Дю Плессі. Роберт чудово почав поєдинок. Маючи явно більше навичок, ніж суперник, Віттакер технічно перебивав опонента, поки не упіймався. Дю Плессі увімкнув пресинг та атаку і зламав опонента – технічний нокаут у другому раунді.

Фактично, той бій був відбором на титульний бій проти Адесаньї. Віттакер не впорався, Дю Плессі відмовився, Стрікленд вийшов на Ісраеля та побив його, забравши титул. Роберт точно хотітиме і взяти реванш у Дрікуса, і вийти на Адесанью у чемпіонському статусі у разі повернення новозеландця.

У випадку Кости цей бій – намагання повернутись гучно. Його кар’єра в останній час затихла. Багато твіттерської війни. Суперництво з Чімаєвим у залі, але відсутність реального протистояння. Перемога над Рокхолдом – це весело, але Люку 39 років. Досягнення? Навряд.

Переможець гарантовано підніметься у топ середньої ваги. Загалом, Віттакер вже там – одразу за Стріклендом і Адесаньєю. А от Коста аж шостий – нижче за Канноніра та Ветторі. Воно заслужено, але у 32 роки бразилець точно хоче більшого, ніж розбірок у твіттері.

Хто фаворит?

Роберт Віттакер – фаворит протистояння. На його перемогу коефіцієнт – 1,46. На перемогу Пауло Кости – 2,80.

Не варто було розраховувати на інші цифри, враховуючи всі факти. Все ж Коста без боїв понад рік. Перед цим його рекорд виглядав, як одна перемога у трьох поєдинках. Точно не вражає.

Хоча аналогічний рекорд Віттакера точно такий самий – одна перемога в трьох боях. Роберт побив тільки того ж Ветторі, а програв Дю Плессі та Адесаньї. Але тут важливий контекст. З Дрікусом Віттакер боксував відносно недавно, на відміну від бразильського суперника, який не б’ється давно. А Адесанью взагалі ледь не переміг – Коста відлетів у нокаут.


Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Віттакер

Чи можна заявляти, що Віттакер – кращий боєць? Точно так. Він більш різносторонній у стійці. Він кращий у комбінаційній роботі. Розумний, технічний, з міцним ударом. Може й поборотись. Коста програє у всьому, окрім фізичної потужності. Пауло міг би перечавити фізично будь-кого. На жаль, це не битви богатирів, а єдиноборство, де б’ють.

Проте недооцінювати Косту не варто. Як показала практика, фізичної сили виявилось достатньо, щоб Дю Плессі розбив Віттакера. Роберт виглядав технічно, а потім відлетів у нокаут. Чи може Пауло Коста так само міцно дістати Роберта? Стовідсотково так.

Стилістично це чи не найкраще протистояння турніру. Тому що саме ці хлопці й мають ім’я, й вміють яскраво працювати у стійці. І будуть робити саме це. Малоймовірно, що поєдинок перейде у тактичну боротьбу в партері, бо ні перший, ні другий такого не люблять.

Лишається тільки слідкувати за ударами та за тим, хто перший пропустить той самий постріл.

За матеріалами

Похожие статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»