Міні-футбол

Напередодні рестарту. Як змінилися склади клубів УПЛ за зиму

ФК Металіст 1925. Денис Гармаш повернувся в УПЛ

23 лютого відновлюється чемпіонат України. Весняна частина сезону (18-й тур) стартує поєдинком ЛНЗ та «Кривбаса».

Sport.ua бажає всім учасникам футбольного марафону благополучно дістатися фінішу. І аналізує трансферну діяльність колективів цієї зими, а також їхні перспективи.

Кривбас

Зимовий чемпіон обмежився точковою селекцією. У команду Юрія Вернидуба перейшов один із лідерів аутсайдера «Минаю» — Єгор Твердохліб. На наш погляд, саме цей трансфер можна вважати найбільш вдалим для криворіжців.

ФК Кривбас. Егор Твердохліб

Крім цього півзахисника, до «Кривбаса» прийшов його колега з амплуа Артур Микитишин (з «Олександрії»), а також маловідомі захисники Бандейра та Сантіні.

На вихід подалися два гравці атаки – Денис Устименко та Олексій Хобленко. Вони не мали постійної ігрової практики, тому їх важко вважати серйозними втратами.

Тим не менш, насторожує факт відходу одразу двох форвардів, на місце яких ніхто не прийшов (якщо судити строго за амплуа).

Наявного кадрового потенціалу «Кривбаса» достатньо, щоб утриматися в єврокубковій зоні, адже головним підсумком зимової трансферної кампанії для цієї команди можна вважати не так тих, хто прийшов, як тих, хто не пішов (всі лідери команди залишилися).

Проте фінішувати вище, тобто у призовій трійці, команді навряд чи вдасться. Бо серед конкурентів є і сильніші за складом, і досвідченіші.

Дніпро-1

Дніпряни «мовчали» протягом майже всієї зимової паузи, але під її фініш провернули дуже цікавий трансфер. Команду Юрія Максимова на правах оренди поповнив півзахисник «Шахтаря» Олег Очеретько.

На наш погляд, цей 20-річний універсал – один із найбільш неоцінених футболістів «помаранчево-чорних». Логіку його відходу з команди Пушича зрозуміти можна на тлі підписання дорогих бразильців. Але чому «гірники» посилили одного зі своїх головних конкурентів – питання відкрите.

З Очеретьком і без того вправна лінія півзахисту «Дніпра-1» стане зовсім вражаючою.

СК Дніпро-1. Олег Очеретько

До втрат віце-чемпіонів можна занести латиноамериканський демарш (пішли Пуріта, Феліпе, Білл та Венделл). Однак, якщо виходити не з іміджевого, а суто з прагматичного контексту, то назвати їх відхід втратою не можна. Так, неприємність. Не більше.

Вважаємо, що наявного потенціалу команді Максимова буде достатньо, щоби фінішувати у трійці.

Полісся

Головним трансфером житомирської команди можна вважати прихід колишнього захисника «Динамо» та «Шахтаря» Богдана Михайліченка. У зв'язку з цим треба розуміти, що «Полісся» на даний момент – один із небагатьох наших клубів, який може собі дозволити платити за гравців реальні гроші.

Як житомиряни цими грошима користуються – інше питання.

ФК Полісся. Богдан Михайліченко

Окрім Михайличенка, новачками «Полісся» стали легіонери: Таллес, Фортюн, Ндукве та Венделл (той, що залишив «Дніпро-1»).

Вихідних трансферів теж чимало: Денис Янаков, Дмитро Шастал, Владислав Шаповал, Андрій Гітченко та Владислав Вакула. Дуже непоганий список, якщо судити суто за прізвищами.

Отже, ті, хто прийшов, мають бути на голову сильнішими за тих, хто покинув Житомир.

Амбіції «Полісся» сягають дуже далеко. Чи вистачить цих амбіцій для того, щоб за підсумками сезону здобути єврокубкову путівку? Так. Але на більше, на наш погляд, житомиряни навряд чи можуть розраховувати цього сезону.

Шахтар

Чинний чемпіон провів вельми агресивну трансферну кампанію. На нових гравців донеччани витратили більше, ніж решта всіх клубів УПЛ, разом узяті.

«Шахтар» брав гравців як на «зараз», так і на найближчу перспективу. За молодих бразильців Кевіна та Марлона «гірники» заплатили 27 мільйонів євро.

ФК Шахтар. Кевін

Також «Шахтар» поповнив молодий грузинський захисник Лацабідзе. З оренди повернувся Педріньйо.

Окрім Очеретька, якого «гірники» віддали в оренду дніпрянам, «Шахтар» залишили ще кілька футболістів. І також на умовах оренди: Топалов, Булеза, Козик, Кастільйо.

Матчі з «Марселем» продемонстрували, що команда Пушича зараз в хорошому ігровому тонусі. За підбором виконавців, за довжиною лави «Шахтар» – найкраща команда УПЛ. Очевидно, що «гірники» і цього разу зможуть підтвердити свій статус лідера.

Шахтар має рацію, підписавши Кевіна. Але емоції все одно зашкалюють

Динамо

Дивна ситуація. Якщо не сказати більше. Очевидно, що команді Олександра Шовковського потрібна свіжа кров. Ця кров була потрібна ще раніше, коли команду тренував Мірча Луческу. Проте нових гравців у «біло-синіх» не з'явилося.

Було багато чуток про прихід одесита Брагару, але чутки так і залишились чутками. Були розмови і щодо придбання захисника, але також на рівні розмов.

Тож Шовковському, як і його «папереднику», довелося шукати внутрішні резерви.

З тих, хто покинув команду, привертає увагу Рамадані. У тому сенсі, що остаточно так і не зрозуміло, навіщо його брали.

Лонвейк і Жерсон знову пішли у чергові оренди. Не дуже й хотілося. Не дуже й потрібні.

На емоційному пориві Шовковському вдалося завершити осінній відрізок сезону та виправити турнірну ситуацію. Чи вдасться підтримати цей позитивний заряд і надалі – велике питання. Досвід, звичайно ж, не проп'єш, але глибини лави у команди зараз немає.

Наявного потенціалу має вистачити, щоб зійти на медальний п'єдестал. Але щоб боротися за чемпіонство – навряд чи.

Рух

Львівська команда в осінній частині сезону стала одним із головних відкриттів. Під час зимової паузи було багато розмов про те, що лідери колективу переберуться на «жирніші» умови. Але цього не сталося. І цей факт можна вважати головним досягненням «Руха» цієї зими.

Залишили команду двоє – Довгий та Едсон. При всій до них повазі назвати цих футболістів системоутворюючими не можна. Прийшов бразилець Клайвер Габріель.

ФК Рух. Клайвер Габріель

«Рух» постійно акцентує увагу на тому, що за єврокубки не бореться. Мовляв, команда ще не готова. І в цьому, швидше за все, клуб не лукавить.

Тож у другій частині сезону підопічні Пономарьова можуть собі дозволити грати в свою насолоду: виліт їм не загрожує, а місце у верхній частині таблиці вони навряд чи втратять.

Ворскла

Зима для полтавського клубу була дуже активною. Команду залишили головний тренер та провідний півзахисник. Віктор Скрипник та Владлен Юрченко перебралися до Харкова.

Команду очолив Сергій Долганський. З'явилося одразу кілька новачків. Найбільш відомі для нас – Сергій М'якушко та Микола Ковталюк. А ще гравцями «Ворскли» стали Коджові, Сіссоко та Вокрі.

ФК Ворскла. Сергій Мякушко

Свій кістяк «Ворсклі» вдалося зберегти. Але якою буде її гра, можна лише здогадуватися.

Наш прогноз – вдалі поєдинки чергуватимуть із провалами. Як підсумок – середина таблиці.

Чорноморець

Першу половину осінньої частини сезону одесити провели дуже вдало. Але потім помітно зменшили оберти. Такою мірою, що Романа Григорчука почали пов'язувати з відставкою.

Тренер залишився на своєму місці. І це, мабуть, головний підсумок цьогорічного міжсезоння для «Чорноморця».

Придбання клубу – двоє вільних агентів: Арсіч та Голуб.

А ось тих, хто залишив Одесу, більше: Сухоцький, Хадіда, Грисьо, Шевченко, Перейра.

Єврокубки – не цього разу. Не вистачить сили.

Колос

І за складом, і за фінансовими умовами «Колос» цілком може розраховувати на більше, ніж бовтатися в середині таблиці. Але поки що ковалівці міцно загрузли у болоті.

Новий трансферний рекорд Колоса: геніальне рішення чи повний провал

Їхні новачки – дуже пристойної якості: півзахисник Топалов та нападник Паулаускас.

ФК Колос. Дмитро Топалов (ліворуч)

Залишили «Колос» М'якушко, Золотов та Альваро.

У команди Вишняка достатньо потенціалу для турнірного прогресу. Але вище п'ятого місця вони не заберуться: дуже багато було втрачено на старті.

Трансферна зима 2023/2024 в Україні. Таблиця переходів клубів УПЛ

ЛНЗ

Напевно, головний збурювач спокою в УПЛ цієї зими.

У черкаській команді – одразу дев'ять (!) новачків. Мабуть, головний новачок команди Олів'є Тілль, який колись відзначався в Полтаві й вирішив повернутися в Україну. Стільки ж гравців – 9 і покинуло команду, яку намагається побудувати Олег Дулуб.

ФК ЛНЗ. Олів'є Тілль

І в цьому випадку (разом із «Поліссям») треба розуміти, що ЛНЗ – один із небагатьох наших колективів, який здатний поповнювати свої лави не лише вільними агентами чи орендованими гравцями. Там є гроші. Але особливих завдань цього року немає. Крім того, щоб закріпитися в еліті і фінішувати в середині таблиці.

З цим завданням команда Олега Дулуба має впоратися.

Олександрія

Напевно, головне розчарування першої частини сезону. Руслану Ротаню так і не вдалося поставити свою гру в «Олександрії». Чи то його підопічні не дотягують до рівня тренера, чи його тренерський геній виявився мильною бульбашкою.

Так чи інакше, але осінній відрізок шляху олександрійці провалили. І було б слушно, якби Ротань пішов у відставку. Але він не пішов.

І навесні сезону спробує виправити ситуацію.

В «Олександрії» – одразу семеро новачків, найбільш відомим серед них для нашого «вуха» є Денис Костишин.

ФК Олександрія. Денис Костишин

Тих, що пішли, теж чимало: п'ятеро.

За інших обставин «Олександрія» могла б боротися за місця у верхній частині таблиці. Але після стартового провалу вона боротиметься за збереження місця в УПЛ. На наш погляд, збереже.

Металіст 1925

Перезавантаження харківський колектив розпочав із запрошення нового тренера. Віктор Скрипник сказав, що не міг пропустити «щось нове, що розвивається на твоїх очах».

Як приємний бонус новоспечений тренер «25-х» отримав і зірковий дует півзахисників – Юрченка та Гармаша. Вже цієї пари достатньо, щоб будувати далекосяжні плани. І не нарікати на дзеркало.

ФК Металіст 1925. Владлен Юрченко

Крім того, привертає увагу прихід у команду Імерекова.

Чотири молоді гравці покинули клуб.

Турнірна ситуація харків'ян наразі неміцна. Вони балансують на межі перехідних матчів. Головне їхнє завдання – не опуститися нижче та зберегти елітну прописку.

З нею вони повинні впоратися. А їхні справжні амбіції ми побачимо вже наступного сезону.

Металіст 1925 в одне вікно підписав Юрченка та Гармаша. Це дуже цікаво

Оболонь

Симпатичний та самобутній київський колектив на трансферному ринку може собі дозволити небагато. Або вільних агентів, або орендних гравців.

За таким принципом «пивовари» посилювалися й тепер. Прийшло четверо непоганих гравців – Максим Грисьо, Олег Вишневський, Євген Запорожець та Станіслав Василенко.

Чи вистачить цього, щоб продовжити елітну прописку? Цілком може бути. Але «Оболоні» навряд чи вдасться уникнути перехідних матчів.

Зоря

Здивування першої частини сезону. Чинний бронзовий призер після відходу з тренерського містка ван Леувена опинився у зоні турбулентності. «Зорю» кидало то в жар, то в холод.

Тренерська чехарда, розпорошення сил та уваги на участь у єврокубках – усі ці та інші фактори і призвели до такого незавидного турнірного становища луганців.

Взимку «Зорю» поповнили четверо новачків, прізвища яких навряд чи нам щось скажуть. Залишили команду стільки ж молодих гравців.

Чого чекати від цієї команди у другій частині сезону – одному Богові відомо. Однак, якщо виходити з наявного кадрового потенціалу, команда має продовжити елітну прописку.

Верес

Одна з двох об'єктивно найгірших команд першої частини сезону. Сергій Лавриненко, вже колишній наставник «народної команди», не зміг вивести її на новий рівень. І в середині грудня його було відправлено у відставку.

На виправдання тренеру можна зарахувати той факт, що під рукою у наставника не було необхідного матеріалу, щоб ліпити щось інше, а не аутсайдера.

Взимку до Рівного прийшли троє вправних (за мірками УПЛ) гравців: Янаков, Шастал та Банада.

НК Верес. Дмитро Шастал і Денис Янаков

Крім них, футболістами «Вереса» стали Мельник, Мрвальєвич та Сміян.

Пішли з команди Близниченко та Гагун.

Чи зможе Олег Шандрук, який не має належного тренерського досвіду, вивести команду з турнірного дна? На наш погляд, навряд.

Минай

Що вони не роблять – не йдуть справи. Відвертий аутсайдер сезону, мабуть, змирився зі своєю долею. У клубі вирішили зробити ставку на доморослих молодих футболістів, відмовившись від ветеранів та тих, кому потрібно платити серйозну зарплатню.

Також залишив команду й тренерський штаб Володимира Шарана. У весняній частині сезону закарпатців тренуватиме Желько Любенович.

У трансферних хитросплетіннях «Минаю» сам чорт ногу зламає. Багато гравців покинули колектив, але потім повернулися.

Якщо за фактом, то цієї зими в «Минай» прийшло одразу 12 гравців, а пішло – аж 15.

Однак, мабуть, від перестановки доданків та «ліжок» турнірна ситуація навряд чи зміниться. На наш погляд, цього разу ніщо не врятує «Минай» від пониження в класі.

За матеріалами

Похожие статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Кнопка «Наверх»